Global Shading Day: natuurlijke verkoeling door buitenzonwering, dat is pas duurzaam! 

‘We believe in natural cooling’. Je bent deze slagzin van Harol ongetwijfeld al tegengekomen. Harol ontwikkelt oplossingen die gebouwen natuurlijk verkoelen. Zonwering houdt dan ook de zonnestralen tegen nog voor die het glas bereiken en de binnenruimte verhitten en is dan ook dé manier om de binnentemperatuur van gebouwen te beschermen op een energievriendelijke manier. Dat was altijd al zo, maar het principe van natuurlijk verkoelen wordt ieder jaar, door de klimaatopwarming, alsmaar belangrijker. 

Met Global Shading Day wil de zonweringsector het publiek en de beleidsmakers er op wijzen dat zonwering absoluut noodzakelijk is. Zowel op menselijk en ecologisch vlak, als op het vlak van gezondheid. Als trotse ES-SO en Verozo partner zet Harol graag zijn schouders onder dit initiatief. . Want Harol en de oplossingen die wij aanbieden staan écht voor ‘natural cooling’ en we doen er dus alles aan om die belangrijke boodschap overal te verspreiden. 

Campagne 2020 Versuz Diepenbeek 33

Global Shading Day

Ieder jaar op 21 maart, samen met de start van de lente, vieren we ‘Global Shading Day’. Vieren is misschien niet het juiste woord, want eigenlijk gaat het vooral over een ‘bewustmaking’. Hoewel we met z’n allen enorm uitkijken naar de lente en de eerste warme zonnestralen, is het een echte noodzaak dat we ons ook bewust zijn van de gevaren van die zon: huidkankers, oververhitting, verminderde productiviteit, tal van gezondheidsklachten … Met buitenzonwering weer je je tegen de nadelen van de zon én doe je dat bovendien op een energie-efficiënte wijze. 

Op Global Shading Day willen we de talrijke voordelen van buitenzonwering dan ook specifiek uitlichten om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van de uitmuntende pluspunten ervan. Global Shading Day is een initiatief van ES-SO (de overkoepelende organisatie van de Europese zonweringsindustrie) en Verozo (De Belgische Beroepsvereniging Zonwering en Rolluiken), en is dus het resultaat van een langdurige, intense samenwerking van experts in het vak.  

Wat mag je verwachten? Gedurende de week rond 21 maart zetten fabrikanten, lokale verenigingen en verdelers hun zonwerende oplossingen in de kijker met infomomenten en allerlei activiteiten. Harol doet, als trotse partner, maar al te graag mee met dit initiatief. We nodigen je dan ook uit om langs te gaan bij een van onze verdelers om alle voordelen van onze zonweringsoplossingen te ontdekken. Want welke eisen je ook hebt, welke de stijl van je woning ook is, wij hebben gegarandeerd een oplossing die perfect bij jou past. 

Waarom is buitenzonwering zo belangrijk?

Je vraagt je misschien af waarom buitenzonwering zo belangrijk is? Je kan toch gewoon de airco aanzetten wanneer het echt te warm wordt? Airconditioning reguleert de luchtvochtigheid en temperatuur binnen. Bovendien wordt de luchtvochtigheid door airconditioning constant gehouden, als je het op de juiste manier gebruikt. Onderzoek heeft aangetoond dat het helemaal niet ongezond is en zelfs nuttig is gebleken om de nadelen op je gezondheid te beperken. Alleen maar voordelen, toch? Tenminste, als je het op de juiste manier gebruikt. 

global shading day airco

Net daar knelt het schoentje: op veel plaatsen wordt airco niet op de juiste manier gebruikt door bijvoorbeeld de airco te koud te zetten, of door de filter niet voldoende te reinigen en door geen consistente temperatuur aan te houden. Al deze zaken zorgen ervoor dat stof en bacteriën rondgeblazen worden en dat kan dan weer voor problemen zorgen in je luchtwegen en dus bij je ademhaling. Vooral hooikoortspatiënten en mensen met een allergie voor huisstofmijt, mensen met chronische sinusitis of gevoeligheid aan luchtwegontstekingen krijgen er last van, ook door de plotse temperatuurverschillen.

Maar op hete zomers kunnen we toch niet anders? Of wel? Hoe zit het dan met de natuurlijke verkoeling door middel van schaduw? Met sublieme technologieën die de zon weren en het probleem vastpakken bij de kern? Buitenzonwering en rolluiken kunnen een warme ruimte niet verkoelen, maar zorgen er net voor dat die ruimte in de eerste plaats al niet zo sterk kan opwarmen. En daarvoor moet je niet eens veel energie verbruiken. Dat is dan weer goed voor het milieu en de portemonnee… 

Onze planeet snakt naar energie-efficiënte alternatieven voor een airconditioning. Wetenschappelijk onderzoek van Guidehouse toont aan dat we tot 100 miljoen CO2-uitstoot kunnen vermijden en 285 miljard euro kunnen besparen door gebruik te maken van dynamische of slimme zonwering en dat we zo tot 60 % energie kunnen besparen tegen 2050. Blijven we naar hartelust airco’s installeren? Dan zal het aantal gebouwen dat verkoeling nodig heeft  door de klimaatverandering en het toenemende aantal hittegolven naar schatting met 60 % stijgen. Een vicieuze cirkel dus. 

Je zou het dan wel de missie van Global Shading Day kunnen noemen om ervoor te zorgen dat zonwering verplicht geïntegreerd wordt in onze bouwnormen. We hebben het dan over duurzame systemen voor passieve koeling waarmee je ook de hoeveelheid daglicht kunt reguleren. 

Hoe onze oplossingen bijdragen aan natuurlijke verkoeling

De missie van deze Global Shading Day past perfect binnen onze kernwaarde van natural cooling. Harol investeert continu naar de productie van innovatieve, duurzame oplossingen om op een natuurlijke en energie-efficiënte manier gebouwen passief te koelen. Onze rolluiken en zonwering houden in België alleen al honderdduizenden woningen aangenaam fris tijdens hete zomers. 

Rolluiken

Met rolluiken hou je niet alleen de warmte binnen in de winter, maar zorg je er ook voor dat de hete zomerzon niet via je ramen binnendringt. Bij bestaande gebouwen na een renovatie, maar ook bij nieuwbouw. Omdat onze rolluiken naadloos aansluiten bij eender welke woning én we tal van opties (voorzet-, voorbouw-, inbouw- en opbouwrolluiken) hebben ontwikkeld, is het een oplossing die voor elke woning mogelijkheden biedt. 

Buitenzonwering

Waar een Harol-rolluik enorm performant is, is ons aanbod zonwering nog uitgebreider. 1000 oplossingen voor 1 zon, dat lees je ook op onze website. Omdat we weten dat je intens kan genieten van mooi weer en eindeloze zomerse dagen, maar ook snakt naar de nodige afkoeling. Je wil daarom een oplossing die helemaal past bij jouw wensen én woning. Je kan er zeker van zijn dat je in ons aanbod een oplossing vindt waar je naar op zoek bent. 

Met onze screens bescherm je je ramen rechtstreeks tegen de directe hitte van de zon, terwijl je zicht naar buiten optimaal behouden blijft. Zonneluifels en zonneschermen bieden enorm veel schaduw op de plek waar je het nodig hebt, bijvoorbeeld op je terras, en zorgen er zo voor dat jouw ramen nooit rechtstreeks in de zon staan. Liever een terrasoverkapping? Ook die barsten van de zonwerende voordelen. Je kan het zo gek niet bedenken of Harol heeft het. 

En misschien wel het allermooiste in het verhaal is dat onze oplossingen weinig tot geen energie verbruiken om je van al die koelte te laten genieten. Dat maakt van Harol producten duurzame en energie-efficiënte oplossingen, met geen negatieve impact op het milieu. Vooral wanneer je het vergelijkt met een energieverslindende airco en al helemaal wanneer je al zonnepanelen hebt of gebruik maakt van onze oplossingen op zonne-energie. 

Oplossingen op zonne-energie

Zo hebben we zelfs een aantal oplossingen ontwikkeld die volledig autonoom op zonne-energie werken door middel van een zonnepaneel: onze SolarCool-oplossingen. Met de krachtige batterij kun je je oplossingen openen en sluiten, 45 dagen lang, zonder de batterij op te laden. Zo bespaar je op je energiefactuur en draag je bij aan een mooiere, groenere wereld. Wist je trouwens dat onze oplossingen volledig lokaal en op groene windenergie geproduceerd worden? 

Global Shading Day, doe jij mee?

Zien we jou in de week van 21 bij één van onze verdelers? Vind een verdeler in je buurt, ontdek onze duurzame oplossingen en hoe ze van jouw woning een aangename, koele woning maken. 

Lees meer blogs