“We genieten nu nog meer van ons terras.”

De woning van Michael Vanlangenaeker uit Diepenbeek dateert uit 1976 en onderging een grondige renovatie in 2016. De renovatie had een drieledig doel: binnen een grote leefruimte scheppen, licht binnentrekken via een nieuwe glaspartij en een vlotte doorgang naar buiten creëren met een schuifraam.

“Wij zijn echte buitenmensen”, zegt Michael. “Als het even kan, leven wij met de ramen open van mei tot oktober. We zitten zoveel mogelijk op ons terras. Maar één ding hadden we uit het oog verloren. Door de grote terrasramen valt er heel veel zonlicht binnen en werd het te warm in huis.”

BX270 Harol

Zonwering

De meest efficiënte manier om je huis aangenaam te houden in de zomer, ook tijdens de steeds frequenter voorkomende hittegolven, is met buitenzonnewering. Die verhindert dat de zonnewarmte via het vensterglas de woning binnendringt. “Wij willen altijd ongehinderd van binnen naar buiten kunnen lopen, dus screens zijn voor ons geen optie”, zegt Michael. We hebben zelfs geen vliegenramen. De insecten nemen we er gewoon bij. Onze keuze viel op een geautomatiseerde zonneluifel van Harol.”

Perfecte plaatsing

Het zonnescherm vormt een naadloos geheel met het buitenschrijnwerk. Michael is opgetogen over de vlotte installatie van de zonneluifel. “Dat gebeurde snel en efficiënt, en zonder breek- en kapwerk. Eerst wordt de drager van de kast in de muur bevestigd met schroefdraad en een chemisch anker. Met een speciaal liftsysteem wordt de schermkast in de drager gehangen, aan een stroompunt bevestigd en klaar.” ”We wilden graag een doek dat aansluit bij de donkere kleur van het buitenschrijnwerk. Een andere leuke eigenschap is de geïntegreerde en dimbare ledstrip. Als ik ‘s avonds een boek wil lezen, heb ik ook genoeg licht. Je merkt, we genieten nu nog meer van ons terras dan vroeger.”

BX270 Harol

Binnentemperatuur

De zonneluifel is niet alleen buiten een aanwinst. “Het verschil in binnentemperatuur is enorm: het is zeker 5° C koeler binnen dankzij de luifel,” zegt Michael. En als het regent? “Als het alleen maar druppelt, zitten we gezellig onder de luifel. Ik laat hem wel even drogen voor ik hem oprol, natuurlijk.” Een laatste voordeel? “Het is 100% Made in Belgium. Harol is een leuk bedrijf om mee samen te werken. Ze leveren topkwaliteit en dat geldt ook voor de dienstverlening. Lokaal kopen en kiezen voor duurzaamheid: dat is tegenwoordig belangrijker dan ooit.”

Lees meer blogs