De voordelen van buitenjaloezieën: innovatieve zonwering die daglicht maximaliseert

Wat zijn buitenjaloezieën?

Buitenjaloezieën, ook wel bekend als zonwering met lamellen aan de buitenkant van een gebouw, zijn een efficiënte en stijlvolle oplossing om de hoeveelheid daglicht en warmte die een ruimte binnenkomt, te regelen. Ze bestaan uit horizontale lamellen die naar wens kunnen worden aangepast om de gewenste hoeveelheid lichtinval en privacy te bereiken.

Met buitenjaloezieën kun je het daglicht op elk moment van de dag optimaal benutten, terwijl je tegelijkertijd geniet van maximale bescherming tegen inkijk. Door de bovenste en onderste lamellen afzonderlijk in te stellen, heb je volledige controle over de invalshoek van het licht en de mate van privacy die je wenst. Zo creëer je niet alleen een comfortabele en aangename leef- of werkomgeving, maar voeg je ook een vleugje elegantie en functionaliteit toe aan je buitenruimte.

Harol 20210708 Geel 72 5102 B

De voordelen

Zelf lichtinval bepalen

Misschien wel het meest interessante voordeel is het feit dat je zelf heel gericht de lichtinval in je woning kan bepalen. ‘s Morgens de fijne ochtendzon binnen laten schijnen? De warme middagzon volledig blokkeren? Of wat dacht je van dit: voldoende licht binnen laten met de onderste lamellen, maar de bovenste lamellen kantelen zodat je efficiënt kan werken in je home office, zonder vervelende zonnestralen op je scherm. Je leest het goed: je kan de bovenste en onderste lamellen apart instellen. Dat zorgt er ook voor dat je minder kunstlicht nodig hebt. Hallo besparing! 

Extra privacy

De buitenjaloezieën zorgen er niet alleen voor dat jij zelf bepaalt hoeveel licht je binnen laat, maar ook dat buitenstaanders niet gemakkelijk binnen kijken. Vooral wanneer je de lamellen kantelt, ben jij zeker van complete privacy in je woning, op elk moment van de dag. 

Weinig onderhoud

De lamellen vergen erg weinig onderhoud. Wanneer je ze toch eens moet schoonmaken, is dit heel eenvoudig en snel gebeurd door de hoogwaardige aluminiumuitvoering. 

Energiebesparend

Door de luchtcirculatie tussen je raam en de buitenjaloezieën, blijft de warmte buiten. Zelfs wanneer de lamellen niet volledig gesloten zijn, zorgen ze dus voor een verkoelend effect. In de winter houden ze dan weer veel kostbare warmte binnen dankzij het luchtkussen wanneer de jaloezieën volledig gesloten zijn. Zo bespaar je het ganse jaar door op je energiefactuur.

Mooi voor je gevel

Als laatste, maar zeker niet minst belangrijke puntje, geven we graag nog mee dat onze buitenjaloezieën gewoon prachtig zijn om naar te kijken. Functionaliteit gaat bij Harol altijd hand in hand met tijdloos design. Je kan de lamellen volledig personaliseren met een brede waaier aan kleuruitvoeringen en de keuze uit verschillende types lamellen. 

Automatiseerbaar

Wist je trouwens dat je onze buitenjaloezieën kunt automatiseren? Via een app op je smartphone of tablet, of dankzij je home domotica-systeem. Bovendien kun je kiezen voor  wind- en zonsensoren. om ervoor te zorgen dat je buitenjaloezieën ook reageren op de weersomstandigheden. 

Het verschil met binnenjaloezieën 

We horen het je al denken: wat is dan het verschil met binnenjaloezieën? Het belangrijkste verschil ligt in de functie: het lijkt misschien alsof jaloezieën aan de binnenzijde van je raam je woning koel houden, maar eigenlijk is dat effect maar beperkt omdat de zon de kans al krijgt om je woning binnen te dringen als je raam niet langs de buitenzijde beschermd is. De zon (en de warmte) zitten dus al binnen.

Buitenjaloezieën houden de zon efficiënt buiten en voorkomen dat de warmte je woning binnendringt, waardoor het verkoelend effect veel sterker is. Binnenjaloezieën zijn dus eerder decoratief en vooral bedoeld om de lichtinval te regelen, terwijl het verkoelend effect veel minder sterk is.

Soorten buitenjaloezieën

Buitenjaloezie met verdoken systeem

Met een verdoken systeem worden buitenjaloezieën in de gevel geïnstalleerd, alsof ze er deel van uitmaken. Dat gebeurt in de spouw met geleiderrail of met kabelgeleiding en afdekkap. 

Deze buitenjaloezieën zijn maximaal 5 meter breed en 5,2 meter hoog, met een maximale oppervlakte van 18m2 om een optimale draagkracht te garanderen.  

Innovatieve eigenschappen

 • Innovatief veerspansysteem voor een stabiele structuur van de lamellen
 • Verschillende montagemogelijkheden 
 • Eenvoudig te reinigen
 • Keuze uit 4 lameltypes in een indrukwekkend kleurenpallet 
 • Bestand tegen rukwinden tot 6 Beaufort
 • Performant lichtsturingseffect
 • Perfecte inkijkbescherming 

Buitenjaloezie met voorzetkast

Onze voorzetbuitenjaloezieën blokkeren de warmte optimaal en laten altijd de juiste dosis licht binnenvallen. Dit type is super eenvoudig te installeren, net zoals een voorzetrolluik: de afgeschuinde kast wordt gewoon voor het raam gemonteerd.

De omvang van onze buitenjaloezieën met voorzetkast blijft iets beperkter als die met verdoken systeem. Ze zijn maximaal 5 meter breed en 4,4 meter hoog, met een maximale oppervlakte van 20 m2. 

Innovatieve eigenschappen

 • Eenvoudige montage
 • Handig in onderhoud
 • Keuze uit 4 lameltypes: AF80, AR-63 ECN, ARB-80 en AR-92 ECN
 • Performant lichtsturingseffect
 • Perfecte inkijkbescherming 
Buitenjaloezie 2048 1b

Een alternatief voor screens, of andersom

Waarom zou je nu voor buitenjaloezieën moeten kiezen in de plaats van andere zonwering? Ze zijn mooi en compact en erg performant als het aankomt op het regelen van de lichtinval. Ze weren bovendien ook de zon. Zonneluifels en -schermen creëren buiten meer schaduw op je terras en screens zijn vooral performant om de zon volledig te weren. 

Screens en buitenjaloezieën worden vaak als alternatieven voor elkaar gegeven, omdat ze beide voor het raam worden gemonteerd en compact zijn. Welk type zonwering bij jou past, is dus vooral afhankelijk van jouw voornaamste doelstelling. 

Ook geïnteresseerd in de voordelen van screens? Ontdek onze screens.

Samengevat: de uitzonderlijke voordelen van buitenjaloezieën

• Duurzame, passieve koeling

• Regeling van het binnenklimaat

• Isolerend luchtkussen reduceert warmteverlies (winter)

• Individuele lichtregeling door verstelbare lamellen

• Inkijkbescherming

• Hoge duurzaamheid

• Lange levensduur

• Eenvoudige bediening

• Ideaal voor thuis en op kantoor

Wat denk je, zijn buitenjaloezieën iets voor jou? Ontdek ze bij een Harol verdeler in je buurt. Onze verdelers zijn stuk voor stuk experten in het vak die jou met veel plezier bijstaan met advies op maat. 

Lees meer blogs